Senast uppdaterad: September 24, 2018

Skapande och återbruk

Det går att skapa fantastiska konstverk av naturmaterial. Allt som vi skapar behöver inte sparas, utan ibland är det lika roligt att göra någonting för stunden, en fin mandalabild av blad eller kanske en skulptur i snön. Konstformen Land art passar utmärkt i skolan. Idén är att skapa konstverk utan andra hjälpmedel än vad naturen har att erbjuda. Naturen ger förutsättningar och sätter spelregler, och platsen blir inte mer påverkad än att den snart kan återgå till sitt ursprungliga utseende.

Prylar att ha koll på

Naturmaterial
Tänk på att naturen har mycket material att erbjuda som är både gratis och i de allra flesta fall helt kemikaliefritt. Stenar, pinnar, frö, löv eller fröhus kan användas till mycket.Har du någon allergiker i klassen gäller det bara att se till så att inte blommor eller fröpollen kommer med in.

Textilier
Generellt kan man säga att textila material går bra att använda. De är lätta att få tag på och har ett brett användningsområde. Tyg som har tvättats många gånger, som till exempel urväxta kläder, utslitna lakan och handdukar, går bra att återanvända. Undvik ytterkläder, gardiner och möbeltyger som kan vara behandlade med exempelvis vattenavstötande ämnen och flamskyddsmedel. Gamla yllefiltar kan vara behandlade med numera förbjudna insektsgifter.

Färg, pennor, lim, teatersmink
Färg, pennor, lim och teatersmink räknas ofta inte som leksaker, utan som kemiska och kosmetiska produkter och följer därmed en annan lagstiftning och är inte anpassade för barn. Var därför extra noga vid inköp av dem. De ska ha en innehållsförteckning och vara vattenbaserade, inte innehålla parabener som konserveringsmedel eller doftämnen och parfym. Pennor ska inte innehålla organiska lösningsmedel, bensen, toluen eller xylen. Leta efter fingerfärg utan nitrosaminer. Undvik kritor med tungmetaller. Kräv att leverantören kan visa testresultat som bekräftar att kritorna inte innehåller tungmetaller.

Lera
Lera som ska stelna i ugnen kan innehålla PVC och bör undvikas. Det finns vaxbaserade leror som är ett bättre alternativ. Det går också bra att själv tillverka kemikaliesmart leklera. Konstnärslera kan innehålla bly och bör användas sparsamt.

Pärlor
Stryk inte pärlplattor. När plasten värms upp avges hälsoskadliga ångor. Fotografera i stället pärlplattan eller foga samman pärlorna genom att limma fast en kartongplatta på pärlplattans undersida. Om du tvunget vill stryka pärlplattor så ska det göras i ett välventilerat rum där barn inte vistas.

Livsmedel
Mat är också ett kreativt material som kan användas i det oändliga. Torkad frukt, makaroner, kryddor och till och med fruktskal kan vara roliga att jobba med. Mjöl och potatismjöl kan användas till att göra egna lekleror, klister och färger. Tänk bara på att hållbarheten på blandningarna inte är så lång.

Goda exempel

På skolan kan du med hjälp av vanliga livsmedel göra både lim, lera och färg. Det finns en uppsjö av olika recept på nätet och det är bara att prova sig fram till sin favorit. Här nedan kommer några exempel.

Papperslim:

4 dl vatten
0,5 dl socker
1,5 msk potatismjöl

Blanda 2 dl vatten och potatismjöl i en skål, rör ut alla klumpar. Koka upp resterade 2 dl vatten tillsammans med socker. När sockret har löst sig, dra kastrullen från spisen och blanda i potatisvattnet under omröring. Rör hela tiden. Värm upp på spisen igen, men låt det INTE KOKA. Låt svalna och häll upp i burk med tättslutande lock. Håller cirka en vecka i burken.

Fingerfärg:

5 dl vatten
2,5 msk potatismjöl
karamellfärg
Lacka gärna över när färgen torkat.

Fluffig färg:

1/2 kopp vetemjöl
2 tsk bakpulver
vatten efter behov
karamellfärg

Blanda ingredienserna. Gör strutar av papper som du fyller med färg. Tryck ut färgen på papper. Sätt in i mikron i 20–50 sekunder. Färgen sväller upp och stelnar.

Mjuk lera:

4 dl vetemjöl
2,5 dl salt
2 msk citronsyra (går att ersätta med 2 msk alun)
3 msk matolja
5 dl vatten
karamellfärg

Koka upp vatten och häll i karamellfärg och olja. Blanda mjöl, salt och citronsyra i en skål. Häll det varma vattnet i mjölblandningen i skålen. Blanda allt samman, gärna med hjälp av en hushållsassistent. Låt leran svalna.

När barnen lekt färdigt med leran så går det bra att spara den i en plastpåse eller burk med lock. Leran håller ett bra tag om den förvaras i kylskåp.

Slajm utan lim:

3 ½ dl vatten
2 ½ msk potatismjöl
en skvätt olja (rapsolja till exempel)
karamellfärg (om du vill ha slajm i olika färger)

Häll upp vattnet i en kastrull och häll i potatismjölet. Därefter vispar du vattnet med potatismjölet samtidigt som du förslagsvis sätter igång plattan på spisen så den är varm när du vispat klart. När slajmsmeten är slät, sätt då kastrullen på plattan och låt det sjuda samtidigt som du försiktigt rör runt. När du fått en tjock, slajmig smet så tar du bort kastrullen från plattan och ställer på ett grytunderlägg eller en kall platta.

Nu tar du fram oljan och karamellfärgen om du vill ha slajm i olika färger. Häll i oljan och karamellfärgen och blanda. Nu måste slajmet få bli svalt. Sätt därför in kastrullen i ett kylskåp eller något annat svalt eller kallt ställe. När allt är kallt så är du klar!

Instruktionsfilm på receptet hittar du i barnprogrammet Labyrint på SVT.
Film på “högteknologiskt slajm” finns i Morgonshowen på SVT.
Tips på Skuggslem från Sommarlov och sommarskuggan i SVT, som görs med fiberhusk.

Checklista skapande och återbruk

Ladda ner