Märkning/förpackning
Kraven på märkning av kemikalier är omfattande både enligt miljöbalken och Arbetsmiljöverkets författningar. Skolan är ansvarig för att kemikalierna är korrekt klassificerade och märkta. Kemikalierna ska placeras i en eller flera faroklasser med tillhörande fara- och skyddsangivelser. Faroklasserna ger kemikalierna olika faropiktogram. Märkningen skall vara på svenska. Följande ska stå med på märkningen:
- produktbeteckning (handelsnamn och innehåll)
- faropiktogram
- signalord (såsom “Fara” eller “Varning”)
- faroangivelser (talar om på vilket sätt produkten är farlig, t.ex. ”Irriterar huden”)
- skyddsangivelser (talar om hur man ska hantera produkten för att skydda hälsa och miljö, exempelvis ”Förvaras oåtkomligt för barn”)
- kontaktuppgifter (namn, adress och telefonnummer till leverantör inom EU)
- volym (gäller konsumentprodukter)
- ytterligare uppgifter (om relevant).
Egenkontroll
Då skolorna är anmälningspliktiga som miljöfarlig verksamhet omfattas de av lagstiftning om egenkontroll. I egenkontrollen ska det finnas bland annat dokumenterad ansvarsfördelning, rutin för återkommande kontroll av utrustning, rutin för regelbundet undersöka och bedöma riskerna inom verksamheten (tex inköp av kemikalier, riskbedömningar inför laborationer) och kemikalieförteckning.
Säkerhetsdatablad
Den som använder kemikalier i sitt arbete behöver få information om produkternas farliga egenskaper, risker och de skyddsåtgärder som ska vidtas. Företag som släpper ut kemiska produkter på marknaden ska därför lämna säkerhetsdatablad till den som använder produkterna yrkesmässigt och till dem som säljer produkterna vidare. Det är viktigt att ha säkerhetsdatabladen i närheten av där kemikalierna förvaras eller hanteras. Samtliga som arbetar med kemikalier ska känna till var de förvaras. Säkerhetsdatabladen ska hållas aktuella. Säkerhetsdatabladen går ofta att hitta på företagets hemsida eller av leverantören.
Skyddsutrustning
Vid laboratoriearbete bör laboratorierock eller motsvarande skyddskläder användas. Vid hantering av frätande ämne eller ämne som på annat sätt kan orsaka ögonskada används på så sätt att det finns risk för stänk, skall ögonskydd alltid användas. Ögonskydd skall också användas av andra som riskerar att utsättas för stänk av ämne som kan orsaka ögonskada. Skyddshandskar bör användas om det finns risk för att farligt ämne tas upp genom huden eller orsakar hudskada. Hårsnoddar eller dylikt ska användas för att sätta upp hår. Den personliga skyddsutrustning som behövs skall finnas lätt tillgänglig i anslutning till den plats där kemikaliehanteringen utförs.
Övrig utrustning som ska finnas i lokalen:
- Ögondusch
- Nöddusch
- Brandfilt
- Brandsläckare
- Första-hjälpen utrustning
- Skyddsskärm (att ställa på katedern vid visning av experiment)
Ventilerade dragskåp
Det är viktigt att ha fungerande ventilerade dragskåp för att skydda eleverna från att andas in kemikalier som avdunstas till luften. Dragskåpens funktion bör kontrolleras regelbundet så att luftföroreningar effektivt tas om hand. Kontrollerna ska dokumenteras.Ventilationssystemet bör ha ett kontrollsystem som larmar när frånluftsflödet är för lågt. Lufthastigheten ska vara som lägst 0,5 m/s vid den lucköppning som sker vid arbete. Laboratorium ska normalt ha ett undertryck i förhållande till angränsande lokaler och utrymmen. Tilluften skall tillföras så att funktionen hos dragskåp, dragbänkar och utrustning med motsvarande funktion inte störs.
Substitution
Kemikalier som används inom labbverksamheter bör ses över regelbundet för att eventuellt substitueras mot mindre farliga kemikalier. Produktvalsprincipen finns i miljöbalkens allmänna hänsynsregler och säger att kemikalier som är miljö- och/eller hälsoskadliga ska bytas ut mot med mindre farliga. Det är skolans skyldighet att se till att produktvalsprincipen följs.
Kemikalieförteckning
Skolan bör ha en kemikalieförteckning över de kemikalier som används i på kemilektionerna. En kemikalieförteckning är en lista över de miljö- och hälsofarliga kemikalier som används.
Förteckningen bör innehålla följande uppgifter:
- produktens namn
- omfattning och användning av produkten
- information om produktens eller organismens hälso- eller miljöfarlighet
- produktens klassificering med avseende på hälso- eller miljöfarlighet
- var produkten förvaras/används.
Vissa kemikalier kan innehålla prioämnen, det är viktigt att verksamheten har en lista över dessa ämnen och produkter.
Kemikalierna bör inventeras regelbundet för att kassera onödiga kemikalier som inte används. När detta görs ska kemikalieförteckningen uppdateras. Mängden farligt ämne på varje arbetsplats skall begränsas till vad som är nödvändigt för arbetet.
Arbete med kemikalier
Arbete med kemikalier som kan alstra hälsofarliga luftföroreningar skall utföras i dragskåp eller annan från skyddssynpunkt likvärdig teknisk anordning. Det bör finnas tråg eller annat spillskydd för att undvika spill i hantering av kemikalier. Eleverna får inte ta med mat in i laboratoriet. Användning av tobak för inte förekomma samt applicering av kosmetika.
Förvaring av kemikalier
Miljö- och hälsofarliga kemikalier ska förvaras i utrymme utan avlopp alternativt förvaras invallade. Skåpet där kemikalier förvaras ska bör vara låst ur säkerhetssynpunkt. Skåpet bör märkas med faropiktogram för de kemikalier som förvaras. Syror och baser ska förvaras åtskilda pga. risk för kraftiga reaktioner. Det finns skåp med en fast, tät hylla i mitten av skåpet. I detta skåp kan syror och baser förvaras på varsin del av skåpet.
Gifter
Giftmärkta kemikalier skall förvaras åtskilt från övriga kemikalier i ett låst skåp/utrymme. Detta kan lösas på olika vis. Antingen att man har ett låst enskilt skåp för gifter eller att man i ett stort skåp med lås avsätter en hylla för gifter. Denna hylla skall vara tydligt märkt med giftsymboler. En förutsättning är givetvis att eleverna inte har möjlighet att hämta kemikalier själva ur dessa skåp.
Riskbedömning
Vid planering av laboratoriearbete där ett eller flera farliga ämnen används eller bildas skall en riskbedömning göras. Risker för olycksfall och ohälsa, som kan uppkomma i arbetet, ska identifieras och uppskattas. Vid riskbedömningen skall de aktuella ämnenas inneboende farlighet vägas samman med riskerna vid utförandet av de olika arbetsmomenten. Utifrån riskbedömningen skall slutsatser dras om vilka riskreducerande åtgärder som behöver vidtas för att arbetet skall kunna utföras säkert. Innan laboratoriearbetet påbörjas ska de riskreducerande åtgärder som behövs vara utförda och beredskap vid en eventuell olyckshändelse finnas.
Sanering, omhändertagande av spill
Vid risk för spill skall det finnas skriftliga hanterings- och skyddsinstruktioner för rengöring och sanering av golv, arbetsytor, dragskåp och övrig utrustning. Instruktionerna skall hållas aktuella.
Avfall och farligt avfall
Rutin för omhändertagande av avfall ska finnas och kommuniceras till de som ska arbeta i laboratoriet. Kemikalier ska generellt sätt inte hällas ut i avloppet. Kontakta ansvarig för kommunens vatten- och avloppsnät för att få mer information om vad som gäller hos er.
Farligt avfall ska inte blandas med annat avfall utan ha ett eget insamlingssystem. Det är lämpligt att följande kategorier har uppsamlingskärl av glas eller plåt:
- organiska lösningssmedel
- icke halogenerade
- halogenerade
- tungmetaller och tungmetallföreningar
- metalliskt kvicksilver
- alkalimetaller
- krossat glas
Skolan ska ha en godkänd transportör av farligt avfall. Allt farligt avfall som uppkommer och skickas iväg ska dokumenteras och sparas i minst tre år.