Senast uppdaterad: September 6, 2018

Städ och ventilation

Städningen hemma gör inte bara att det ser lite trevligare ut, den minskar även en rad föroreningar i inomhusmiljön. I dammet finns många olika ämnen, som till exempel kvalster, mögel, virus eller pollen, ämnen som kan påverka vår hälsa negativt.

Olika material i våra hem kan också släppa ifrån sig kemikalier, som i sin tur samlas i dammet och sedan hamnar på händer och som vi andas in. Det kan vara hormonstörande ämnen som har fungerat som mjukgörare i plaster eller flamskyddsmedel från elektronik och textilier. Dammet finns på ytor som hyllor och lampor, men är också luftburet.

Prylar att hålla koll på

Rutiner vid städning
Bra rutiner vid städning gör att vi kan undvika att koncentrationen av kemikalier blir för hög. Dammsugning och moppning av golven en gång i veckan är en bra tumregel. Tänk på att börja med att dammsuga, så släpper du inte ut eventuella mikroplaster och andra partiklar i avloppet. Använd inte för mycket vatten på golven eftersom fukten då ligger kvar under golvsocklar och trösklar. Det påskyndar nedbrytning av material i väggar och golv, vilket kan leda till dålig luft som i sin tur kan leda till olika hälsoproblem. Stoppade möbler och textila mattor bör dammsugas en gång i veckan. Tvätta alla textilier innan du använder dem. Använd miljömärkt tvättmedel och undvik sköljmedel som ofta innehåller parfym. En skvätt ättika i sköljmedelsfacket gör tvätten mjuk. Gardiner, draperier, textila leksaker, utklädningskläder, madrasser och liknande bör tvättas minst två gånger per år.

Ventilation
Luftburet damm kan ventileras bort, och därför är det viktigt att ha en välfungerande och rätt dimensionerad ventilation. Ett annat sätt att undvika det luftburna dammet är att städa när barn inte är i närheten och att vädra i korsdrag efter städningen. En god inomhusmiljö ur ett kemikaliesmart perspektiv består alltså av både städning och ventilation.

Handhygien
Det är också viktigt med en god handhygien för att minska mängden skadliga kemikalier som barn får i sig via huden eller munnen. Vanlig handtvätt med vatten och miljövänlig tvål räcker långt. Desinficeringsmedel bör inte ingå i den dagliga hygienrutinen, utan endast användas i undantagsfall, till exempel vid kräksjuka. Våtservetter innehåller oftast konserveringsmedel och parfym och kan vara allergiframkallande. Plasthandskar ska inte användas i onödan. Behöver du verkligen handskar så se till att de är av polyeten eller nitril.

Städkemikalier
Undvik hygien- och städprodukter som inte är miljömärkta. Maskindiskmedel, avkalkningsmedel och ugnsrengöringsmedel är produkter som är särskilt riskabla att använda, eftersom de innehåller en stor mängd hälsovådliga kemikalier. Var extra noga med att kolla att produkterna är miljömärkta. Att välja färre kemikalier när du städar är ett bra sätt att skona miljön. Vissa produkter bör du undvika helt. Golvpolish som innehåller högfluorerade ämnen bör du inte använda. De högfluorerade ämnena har mycket lång nedbrytningstid i naturen och ansamlas därför i vår miljö. Ämnesgruppen stör reproduktionen för människor och är giftig för vattenlevande organismer. Klorin bör också undvikas eftersom det är mycket giftigt för vattenlevande organismer.

Goda exempel

Gamla husmorstips är perfekta att ta till för att städa kemikalismart. Här följer några riktiga klassiker som tack vare ökad kemikaliemedvetenhet är mer aktuella än någonsin.

Ättika
Det bästa sättet att få bukt med både smuts, lukt och fläckar i badrum är att använda ättika, som kan vara bra till en mängd olika saker. För att ta bort kalk i duschmunstycken eller kranar lägger du bara munstycket eller strilen i 1 liter vatten och 2 deciliter 24-procentig ättika i några timmar, sedan är det bara att borsta av med en diskborste och skölja rent. Vill du få bort kalkfläckar på en dusch- eller kakelvägg? Spraya 24-procentig ättika på glaset och gnid sedan tills det har försvunnit. Ättikan tar också effektivt bort dålig lukt.
Att få stopp i avloppet är inte roligt men det kan ibland avhjälpas med saker du oftast hittar i skafferiet. Häll en kopp bikarbonat och en kopp salt i avloppet. Häll långsamt på en kopp ättika. Låt det skumma och fräsa. Efter en kvart häller du på en kopp kokande vatten.

Citron
För att rengöra plastprodukter, som toalettlock, fungerar flytande galltvål och citron utmärkt. Skrubba bara och skölj efteråt. För att få bort ingrodd smuts i mikrovågsugnen kan du använda saften från en citron. Ställ in en skål med saften i ugnen och kör på full effekt några minuter. Den ingrodda smutsen löses upp och går att torka bort med en trasa.

Bakpulver
Koppar och muggar blir lätt missfärgade av kaffe och te. Häll kokhett vatten i koppen och rör ner en sked bakpulver. Det fräser till och sedan kan du med hjälp av diskborste eller disksvamp borsta bort beläggningarna.

Såpa
Miljömärkt såpa är utmärkt för att hålla golv rena. Har du fått en fläck på ett träbord eller en målad möbel kan du lätt rengöra genom att hälla såpvatten i en vanlig sprayflaska och spruta på och torka av. Såpan är fettlösare och tar bort smuts effektivt. Till och med en ingrodd ugn kan bli ren med hjälp av såpa. Smörj in ugnen med koncentrerad såpa och värm upp den till 100 °C. Sedan låter du ugnen svalna och tvättar av med den mjuka sidan av en tvättsvamp. Miljömärkt såpa är utmärkt för att hålla golv rena, men du kan även rengöra en vidbränd kastrull genom att koka upp vatten tillsammans med såpa och låta det stå i en timme eller mer och sedan diska av.     

Ventilation
Lär dig mer om vilken typ av ventilation som du har hemma genom att kontakta fastighetsägaren. Luftflöden regleras bland annat genom plan- och bygglagen och Folkhälsomyndigheten. Bor du i villa är det du som ansvarar för ventilationen. Oavsett hur du bor är det viktigt att se till att ventilerna är fria från smuts och skräp. Damma och torka av ventilerna i samband med vår- och höststädning eller annan storstädning. För att kontrollera om frånluftsventilen drar ut luft kan du sätta ett A4-papper mot den, om det fastnar är ventilationen i gång. Det säger inget om hur luftväxlingen är, men det är ett bra tips vid felsökning.