Senast uppdaterad: November 17, 2019

Hemmet

Kemikalier finns överallt omkring oss, i allt från mat och dricksvatten till leksaker, möbler och byggmaterial. Många kemikalier finns naturligt på vår jord och är livsviktiga. Vissa är syntetiskt framställda och kan vara tillsatta i produkter för att uppnå vissa funktioner. Det kan till exempel vara för att göra textil svår att tända eld på, en plast mjuk eller för att göra en metallyta blank.

Kemikalier kan påverka oss på olika sätt, och det är inte alltid lätt att veta vem man ska lyssna på och hur man ska bedöma alla råd och rön. Med mer kunskap blir det dock lättare att göra medvetna och trygga val i vardagen. Även om vissa kemiska produkter eller varor normalt sett inte är akut giftiga, kan den totala mängden ämnen ibland innebära ökad risk. Eftersom barn kan vara känsligare för kemikalier än vuxna är det bra att göra vad vi kan för att undvika att de utsätts i onödan.

Läs vidare genom att klicka på de färgglada knapparna längst ned, gör kemikaliemedvetna djupdykningar i alla aspekter av hemmet och få praktiska tips och råd och länkar till mer kunskap.

Mer information hittar ni under kunskapsträdet

Läs mer

Kemikalieinspektionen

En sida för dig som konsument och vad du kan tänka på när det gäller kemikalier i vardagen.

Hannas hus

En pedagogisk webbplats där skolbarn kan lära sig att bli mer medvetna om riskerna med farliga kemiska produkter i hemmet.

Giftfria val hemma

Stockholms stad  och Malmö stad har tagit fram informationsmaterial med kemikaliesmarta tips för hemmet.