Vi utsätts dagligen för ett stort antal främmande kemikalier. Vissa är skadliga, andra oskadliga och en del vet vi inte så mycket om. Oönskade kemikalier kan hamna i maten på olika sätt, till exempel vid produktion (odling och djuruppfödning), tillagning eller servering. Det är viktigt att det material som vi använder vid tillagning, förvaring, infrysning och servering är avsett för just det ändamålet. Barn och ungdomar kan vara mer känsliga för kemikalier än vuxna eftersom de inte är färdigutvecklade. Det är därför viktigt att se över deras närmiljö och försöka undvika varor som innehåller sådana kemikalier som kan innebära en ökad risk.
Prylar att ha koll på
Konservburkar och plastförpackningar
Konservburkar av metall innehåller ofta en lack på insidan. Lacken kan innehålla bisfenol A som kan gå över i maten. Bisfenol A kan också finnas i olika typer av plastförpackningar och matbehållare, till exempel enstaka artiklar för mikrovågsvärmning, genomskinliga pipmuggar och förvaringskärl samt hårda vattenflaskor som används vid sportaktiviteter. Bisfenol A är skadligt då det kan påverka hormonerna i kroppen. Den mängd bisfenol A vi får i oss via maten bedöms inte skada hälsan. Av försiktighetsskäl är ämnet ändå förbjudet i nappflaskor och barnmatsförpackningar som riktar sig till barn under tre år. I stället för konservburkar kan ni hellre välja vätskekartong, glasförpackningar eller frysta alternativ.
Plastserviser och matbehållare
Plast kan innehålla tungmetaller, bisfenoler och mjukgörare, exempelvis ftalater. Dessa kan läcka ut till livsmedel som är i kontakt med plast, särskilt om man värmer upp den och om maten är fet. Det bästa är att byta ut plast mot porslin, rostfritt stål, glas eller bambu. Var särskilt observant, och byt om möjligt ut, plast som värms upp, till exempel vattenkokare, stekspadar, skålar, tallrikar och muggar. Använder ni plastprodukter så se till att de är godkända för livsmedel (har symbolen av ett glas och en gaffel eller orden ”till livsmedel”). Värm bara förpackningar i mikrovågsugn om de har märkning som visar att det går bra (symbol av en mikrovågsugn). Återvinningssymboler, till exempel en triangel med en siffra inuti, anger huvudplasten i produkten. Läs mer om material i kontakt med mat på Livsmedelsverkets webbplats.
Återanvända plastförpackningar
De flesta plastförpackningar, till exempel glassförpackningar, sylthinkar eller kesoburkar är inte avsedda för att återanvändas och är troligen inte kontrollerade för detta i enlighet med plastförordningen (EU) nr 10/2011. Därför kan det finnas risk för att ämnen överförs i halter som överstiger gränsvärden om förpackningen återanvänds. Störst risk för det är det om maten som förvaras är surare eller fetare än den produkt som plastburken ursprungligen var avsedd för.
Kastruller och folie i aluminium
Aluminium (till exempel folie, vissa kastruller och engångskärl) ska inte användas till att förvara eller tillaga sur mat eftersom aluminium kan lösas ut i livsmedlet. Exempel på sur mat är saft, kräm, juice, bärpaj, tomatsås och vinäger.
Redskap och produkter med non-stick-beläggning
Stekpannor, kastruller och bakformar kan ibland ha en non-stick-beläggning, exempelvis teflon, för att mat och bakverk inte ska fastna så lätt. Beläggningen består dock ofta av så kallade högfluorerade ämnen som är svårnedbrytbara och ansamlas i kroppen, i vissa fall kan de även vara hormonstörande. Välj hellre rostfritt stål eller gjutjärn när du köper nytt.
Keramik
Vissa keramikkärl och emaljerade kärl kan innehålla tungmetaller som bly och kadmium. Det gäller främst gammal keramik från till exempel loppis och/eller konsthantverk köpta av en konstnär på utlandssemestern. Det finns risk att tungmetaller kan läcka från kärlen och hamna i maten om man lagar eller förvarar mat i den här sortens kärl. Framför allt sura livsmedel som sura frukter, ättika och juice ökar risken ytterligare för att tungmetaller ska lösas ut. Däremot ska nyare keramikkärl som finns att köpa i vanliga affärer i Sverige och i hela EU vara säkra. Det beror på att det finns EU-regler som säger att keramik som är avsedd att komma i kontakt med livsmedel inte får innehålla tungmetallerna.
Vaxdukar
Vaxdukar är i vissa fall tillverkade av plasten PVC, även kallad vinyl. Mjuk vinyl innehåller mjukgörande ämnen och ofta används ftalater. Ftalater lämnar plasten under hela dess livslängd. Flera ftalater misstänks vara hormonstörande och några kan störa fertiliteten. Är bordet lätt att torka av utan att bli fläckigt kanske man inte behöver någon duk alls och annars kan man använda en vanlig bomullsduk som kan tvättas när det behövs.
Maskindiskmedel
Maskindiskmedel är en kemisk produkt som är irriterande för hud och ögon, ibland kan produkten också vara skadlig att svälja. Var särskilt vaksam mot enportionskapslarna som små barn lätt stoppar i munnen. Maskindiskmedlet ska vara märkt med varningssymboler och bör alltid förvaras så att barnen inte når det.
Ugnsrengöring
Ugnsrengöring innehåller ofta kaustiksoda som kan ge allvarliga frätskador om man får den i munnen eller på huden. Om den kommer i ögonen kan man i värsta fall förlora synen. Har du ugnsrengöring hemma så förvara den utom syn- och räckhåll för barnen. Var också uppmärksam på varningsmärkningen och följ anvisningarna på förpackningen när du använder produkten.
Vatten
Spola kranvattnet tills det är ordentligt kallt innan du häller upp det till barnen att dricka. Varmt vatten kan bland annat innehålla bly och koppar som kommer från ledningarna. Vatten ur kallvattenkranen som inte är ordentligt kallt och vatten från varmvattenkranen ska varken drickas eller användas för matlagning.
Livsmedel
Det finns många skäl att äta mindre kött. Kött har relativt stor miljöpåverkan jämfört med andra livsmedel. Att äta mindre kött och att välja det du äter med omsorg är ett av de viktigaste miljöval du kan göra. Ur hälsosynpunkt behöver vi också dra ned på köttkonsumtionen. Många miljögifter blir allt mer koncentrerade ju högre upp i näringskedjan de kommer. Undvik helt fisk som är fiskad i Östersjön, eftersom den innehåller höga halter av flertalet miljögifter, som dioxiner, PCB och kvicksilver.
Ekologiskt
Köp gärna ekologiskt för att slippa de bekämpningsmedel som kan finnas i konventionellt odlad mat. Det används ofta mycket bekämpningsmedel vid konventionell odling av kaffe, mejeriprodukter, kött, äpplen, bananer, citrusfrukter, vindruvor, russin, potatis, lök och paprika så prioritera gärna de här varorna när du handlar ekologiskt.
Goda Exempel
- Välj hellre vätskekartong, glasförpackningar eller frysta alternativ än konservburkar.
- Spara matrester i glasburk.
- Värm maten på en tallrik av glas eller porslin i stället för i en plastburk eller förpackning.
- Undvik stekpannor med non-stickbeläggning och välj i stället rostfritt stål eller gjutjärn.
- Välj helst matlagningsredskap av trä, glas eller rostfritt stål.
- Handla miljömärkta rengöringsprodukter och följ doseringsanvisningarna.
- Förvara kemiska produkter så att barnen inte når dem.
- Spola kranvattnet om det stått stilla ett tag innan du dricker det eller använder det i matlagning.
- Handla ekologiska livsmedel.